woensdag 19 september 2012

naailes 3: proeflapjes stikken - soorten steken - hechten

Vandaag moesten we onze stof voor de schoudertas meebrengen.  
Ik koos voor dit blauw katoen. 
Dan toonde de juf ons hoe we een naaimachine moeten bedraden, hoe we een spoeltje moeten opwinden en hoe we ons spoeltje moeten insteken.Proeflapjes

Eerst moesten we 2 proeflapjes stikken.  

Het eerste proeflapje is er eentje met rechte lijntjes. 
In rechte steek en zigzagsteek in verschillende steeklengtes. Een steeklengte van '2' wil dus zeggen dat de steek 2 mm lang is. Dus op 1 cm lengte heb je dan 5 steekjes.  Een steeklengte van '4'  zal dan dus maar 2steekjes en een half hebben op 1 cm.

Het tweede proeflapje is er eentje met aan-en afhechten.  Dit moet je doen om te voorkomen dat de draad los raakt.  Je kan dit doen door de machine een stukje achteruit te stikken (een 3tal steekjes). 

stap 1: je stikt eerst een paar steekjes naar voren 
stap 2: je drukt op de knop (of klikt aan het hendeltje) om achteruit te stikken, en stikt dus overheen de eerste steekjes 
stap 3: je stikt weer naar voren
stap 4: aan het einde van de naad stik je weer een paar steekjes achteruit om af te hechtenPatroontje

En dan mochten we ons patroon op de stof schikken en opspelden.
Eerst de stof mooi plooien met de rechte kant naar binnen.  Met een stukje zeep moesten we strepen trekken op de 'averechtse' kant zodat we zeker niet zouden missen.
Om de stof te plooien moet je er ook op letten dat je de zelfkant op elkaar legt.  Dit is de rand van de stof waar je ziet dat het geweven is. (dus niet met de afgeknipte kanten op elkaar leggen)

Dan mochten we ook al knippen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten